Akne

Akne on pitkäaikainen ihosairaus, joka johtuu siitä, että kuolleet ihosolut ja öljyt tukkivat karvatupet. Sivuvaikutuksena tästä ovat läiskät, jotka voivat tulehtua voimakkaasti ja jättää lopulta arpia. Vastoin yleistä uskomusta, sairaus ei koske vain teini-ikäisiä, vaan aknesta kärsivät monet kaikenikäiset ihmiset.

Onneksi meillä on lukuisia tehokkaita hoitoja, joista voit valita samalla luotettavalla ja turvallisella palvelulla kuin aina.

Loading data

Lisätietoja

Akne on sairaus, joka vaikuttaa sairastuneen ihoon aiheuttaen läiskiä ja mustapäitä. Tämä voi olla eriasteista lievistä tai keskivaikeista tulehduksista, jotka aiheuttavat yhden tai kaksi nopeasti häviävää pilkkua, vakaviin tulehduksiin, jotka voivat olla kivuliaita, jatkuvia ja peittää kasvot ja selän. Se on merkittävä aikuisilla miehillä ja naisilla, vaikka se liittyykin tyypillisesti teini-ikäisiin ja murrosikää läpikäyviin.

Aknen aiheuttamia täpliä on monenlaisia. Valkopäät ja mustapäät ovat erittäin yleisiä, mutta on olemassa myös papuloita (pieniä näppylöitä, jotka kerääntyvät yhteen ihottumaksi), pustuloita (kuten papula, mutta sisältävät märkää), kyhmyjä (ihon alla olevan tulehduksen aiheuttama pieni turvotus) ja kystia (hyvin kivuliaita kudostaskuja, jotka täyttyvät mädällä tai ilmalla). Aknepilkut voivat olla kivuliaita, mutta sairaus aiheuttaa myös psyykkisiä oireita, kuten itseluottamuksen kolausta, hämmennystä ja järkyttyneisyyttä.

Aknen syyt vaihtelevat suuresti henkilöittäin, mutta ne johtuvat suurelta osin hormoneista. Miehen sukupuolihormonit, androgeenit, (joita esiintyy sekä miehillä että naisilla) ovat vastuussa talintuotannosta. Tämä tarkoittaa, että hormoni säätelee ihon ja hiusten öljyn määrää, joten runsas tuotanto voi aiheuttaa tukoksia. Nämä tukkeutuneet tai tukkeutuneet huokoset ärtyvät ja näkyvät läiskinä, ja näiden hormonien epätasapainon vuoksi akneen liittyy usein rasvainen iho ja rasvaisen näköiset hiukset.

Hormonien epätasapainoa aiheuttava muutos on se osa, joka vaihtelee henkilöstä toiseen, ja se voi johtua stressistä, säästä, kemikaaleista (ihonhoitotuotteissa tai kosmetiikassa), raskaudesta tai naisen kuukautiskierrosta. Koska se vaihtelee henkilöstä toiseen, parasta on tehdä muistiinpanoja tietyistä akneen puhkeamiseen johtavista laukaisevista tekijöistä ja yrittää räätälöidä rutiinisi niiden perusteella.

Tämän hormonivaihtelun vuoksi sairaus on myös erittäin yleinen teini-ikäisillä. Kun tytöt ja pojat tulevat murrosikään, heidän kehonsa alkaa tuottaa mies- ja naissukupuolihormoneja, myös androgeeneja. Tämä merkittävä hormonimuutos horjuttaa kehoa tasapainosta ja johtaa läiskiin, rasvaiseen ihoon ja mustapäihin.

On yleinen harhaluulo, että akne johtuu huonosta hygieniasta. Huokosten tukkeutuminen ei johdu liasta, vaan kehosi luonnollisesti tuottamista öljyistä. Itse asiassa ihon peseminen liian voimakkaasti, liian usein tai liian monilla kemikaaleilla voi itse asiassa pahentaa aknea, sillä saatat päätyä huuhtelemaan kaiken taliöljyn pois, jolloin kehosi tuottaa entistä enemmän korvatakseen tämän vajeen.

Ja vaikka tietyt tuotteet saattavat ärsyttää ihoasi tai vartaloasi, meikit kokonaisuudessaan eivät aiheuta aknea. Itse asiassa meikin käyttö voi minimoida aknen psykologisia sivuvaikutuksia, sillä se voi tehdä läiskistä vähemmän näkyviä ja sairastuneista vähemmän itsetietoisia.

Koska akne liittyy niin läheisesti elimistön hormoneihin, sitä ei voi parantaa kokonaan (samalla tavalla kuin esimerkiksi bakteeritulehdusta). Mitään "ihmehoitoa" ei ole olemassa, mutta on olemassa monia tapoja, joilla voit onnistuneesti hallita elimistösi androgeenitasoja ja vähentää finnejä.

Meillä Scandinavian Medsillä on varastossamme useita erilaisia reseptilääkkeitä aknen hoitoon, mukaan lukien ajankohtaisia voiteita (jotka levitetään iholle) ja suun kautta otettavia tabletteja. Toinen vaihtoehto naisille on ehkäisypillerit. Vaikka monet yhdistelmä- tai pelkkiä progestageeneja sisältävät pillerit voivat alun perin aiheuttaa aknea, jotkut (kuten Dianette) voivat säädellä androgeenituotantoa ja vähentää aknen vaikutuksia.

reseptilääkkeiden etuna on, että niitä on testattu laajasti ja niiden on osoitettu toimivan luotettavasti, mutta voit kuitenkin kokeilla myös joitakin reseptivapaita vaihtoehtoja. Ne saattavat toimia harvemmilla ihmisillä, eli sinun on sovellettava kokeilu ja erehdys -taktiikkaa, mutta jotkut niistä voivat olla erittäin tehokkaita. Huomaa kuitenkin, että jotkin niistä voivat olla liian ankaria ja poistaa taliöljyt, mikä voi pahentaa aknea.

Lääketieteellisen hoidon lisäksi myös elämäntapasi ja ruokavaliosi voivat vaikuttaa asiaan. Vaikka ei ole todisteita siitä, että suklaa aiheuttaisi pilkkuja (kuten monet uskovat), jotkin ruoka-aineet voivat vaikuttaa elimistösi herkkään tasapainoon, joten sinun kannattaa pitää silmällä mahdollisia laukaisevia tekijöitä. Tietenkin

Lääkkeet toimitettu seuraavana päivänä Eurooppalaiselta apteekilta

eumeds-illustration-1.svg
eumeds-illustration-2.png
eumeds-illustration-3.svg
  1. Valitse oikea hoito

    Tilaa tuotteet helposti ja vaivattomasti laajasta valikoimastamme - olitpa sitten lomamatkalla tai kotisohvalla.

  2. Suorita verkkokonsultaatio

    Nopeasti ja helposti hoituva verkkokonsultaatio on tärkeä osa prosessia ennen tuotteiden lähettämistä.

  3. Huomaamaton toimitus

    Teemme yhteistyötä yli 100 apteekin kanssa Euroopassa, jotka toimittavat ja lähettävät tuotteet sinulle huomaamattomassa pakkauksessa.

Lue lisää palvelustamme

Sinua auttamassa

Asiakaspalvelumme on käytettävissä maanantaista perjantaihin klo 9-16. Jos tarvitset kiireellistä apua, älä käytä tätä palvelua. Soita hätänumeroon  112 hätätilanteessa. Vieraile ohjeosastollamme