Inkontinenssi

Inkontinenssi on tila, joka viittaa tahattomaan tai tahattomaan virtsaamiseen. Se on hyvin yleinen vaiva, joka on yleisintä synnyttäneillä naisilla ja vanhuksilla, ja sen voi laukaista liikunta, nauru, aivastelu ja mikä tahansa äkillinen liike. Inkontinenssia on monenlaista, ja Scandinavian Medsiltä on saatavilla tehokkaita hoitovaihtoehtoja niihin kaikkiin.

Loading data

Lisätietoja

Inkontinenssista on kyse silloin, kun keho vuotaa virtsaa tahattomasti, vastoin sairastuneen tahtoa. Vaikka ulosteinkontinenssi koskettaa noin 5 % ihmisistä, virtsainkontinenssi on ylivoimaisesti yleisin.

Tahatonta virtsaamista tapahtuu yleensä useiden laukaisevien tekijöiden vuoksi, joita ovat esimerkiksi liikunta, nauraminen, aivastelu, yskiminen, asennon vaihtaminen tai äkillinen liikkuminen. Inkontinenssia on useita eri tyyppejä; stressi-inkontinenssi kuvaa virtsaamista äkillisen paineen (yskä, nauru, aivastelu) yhteydessä, kun taas inkontinenssi kuvaa äkillistä virtsaamistarvetta, jolloin et välttämättä ehdi vessaan ajoissa.

Ylivuotoinkontinenssi kuvaa virtsarakon kyvyttömyyttä tyhjentyä kokonaan (johtaa tippumiseen tai vuotamiseen), toiminnallinen inkontinenssi kuvaa fyysistä vammaa, joka aiheuttaa tahatonta virtsaamista (mukaan lukien dementia), ja sekamuotoinen virtsankarkailuinkontinenssi kuvaa sekoitusta muista tyypeistä (yleisimmin rasitus- ja pakkoinkontinenssi).

Inkontinenssin perimmäinen syy voi vaihdella suuresti sen mukaan, minkä tyyppinen inkontinenssi on kyseessä. Ponnistusinkontinenssissa syynä on virtsaputken kyvyttömyys pysyä suljettuna paineen alla. Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun lantionpohjan lihakset ovat heikot, minkä vuoksi naiset kärsivät tämäntyyppisestä inkontinenssista paljon useammin kuin miehet, ja synnytyksen myötä heillä on kaksinkertainen todennäköisyys sairastua tähän vaivaan.

Naisten inkontinenssin aiheuttaa virtsarakon seinämän lihasten liiallinen aktiivisuus, joka voi mahdollisesti johtua alempien virtsateiden sairauksista, runsaasta alkoholin tai kofeiinin nauttimisesta ja neurologisista sairauksista, kuten Parkinsonin taudista, mutta se ei ole vielä täysin selvää.

Urinainen inkontinenssi voi johtua myös joistakin lääkkeistä, kuten hormonikorvaushoidosta, masennuslääkkeistä ja joistakin korkean verenpaineen hoidoista.

Vaikkei kyseessä olekaan suora syy, on olemassa tiettyjä tekijöitä, jotka lisäävät riskiä sairastua inkontinenssiin, joita ovat muun muassa virtsarakkoon liittyvät vammat, virtsatietulehdukset ja suvussa esiintyvä sairaus. Myös synnyttäneillä naisilla on suurempi todennäköisyys sairastua inkontinenssiin, samoin kuin ikääntyvillä (erityisesti vanhuksilla).

Inkontinenssi on hyvin hoidettavissa ja joskus jopa parannettavissa (riippuen siitä, minkä tyyppinen se on ja mikä on sen syy) lääkkeiden avulla. Nämä lääkkeet auttavat rentouttamaan virtsarakon lihaksia, jolloin virtsarakko on paljon vakaampi ja aiheuttaa vähemmän todennäköisesti vuotoja ja usein toistuvia, äkillisiä virtsaamistarpeita.

Tämän ongelman perimmäisen syyn hoitamiseen tarkoitetun lääkityksen lisäksi on saatavilla myös monia asioita, jotka auttavat tekemään elämästä inkontinenssin kanssa paljon mukavampaa ja helpommin hallittavaa. Sekä miehille että naisille tarkoitetut imukykyiset tyynyt voivat imeä mahdolliset vuodot ja estää ihon kipeytymisen, kun taas käsikäyttöiset virtsapöntöt poistavat virtsankarkailusta kärsivien kokemaa stressiä, sillä ne mahdollistavat sen, että he eivät koskaan ole kovin kaukana wc:stä.

Terveelliset elämäntavat voivat monien sairauksien tavoin auttaa vähentämään riskiä sairastua inkontinenssiin. Painonhallinta tasapainoisella ruokavaliolla ja säännöllinen liikunta, kofeiinin ja alkoholin välttäminen, tupakoinnin lopettaminen ja runsas veden juominen voivat kaikki auttaa inkontinenssin välttämisessä, samoin kuin lantionpohjan harjoitukset, joilla vahvistetaan virtsarakkoa ohjaavia lihaksia.

Lääkkeet toimitettu seuraavana päivänä Eurooppalaiselta apteekilta

eumeds-illustration-1.svg
eumeds-illustration-2.png
eumeds-illustration-3.svg
  1. Valitse oikea hoito

    Tilaa tuotteet helposti ja vaivattomasti laajasta valikoimastamme - olitpa sitten lomamatkalla tai kotisohvalla.

  2. Suorita verkkokonsultaatio

    Nopeasti ja helposti hoituva verkkokonsultaatio on tärkeä osa prosessia ennen tuotteiden lähettämistä.

  3. Huomaamaton toimitus

    Teemme yhteistyötä yli 100 apteekin kanssa Euroopassa, jotka toimittavat ja lähettävät tuotteet sinulle huomaamattomassa pakkauksessa.

Lue lisää palvelustamme

Sinua auttamassa

Asiakaspalvelumme on käytettävissä maanantaista perjantaihin klo 9-16. Jos tarvitset kiireellistä apua, älä käytä tätä palvelua. Soita hätänumeroon  112 hätätilanteessa. Vieraile ohjeosastollamme