Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta on tila, jossa kilpirauhanen ei tuota riittävästi hormoneja. Oireet kehittyvät yleensä hitaasti, ja ne voidaan usein sekoittaa muiden sairauksien oireisiin, mutta yleisiä oireita ovat painonnousu, väsymys ja masennus.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei voi ehkäistä, mutta voit hoitaa sitä tehokkaasti ottamalla päivittäin tabletteja, jotka korvaavat hormoneja, joita elimistösi ei tuota itse.

Loading data

Lisätietoja

Kilpirauhasen vajaatoiminta on lääketieteellinen termi kilpirauhasen vajaatoiminnalle. Kilpirauhanen on perhosen muotoinen rauhanen, joka istuu henkitorven (eli henkitorven) ympärillä. Se tuottaa hormoneja, jotka säätelevät esimerkiksi kasvua, energiaa, sykettä ja ruumiinlämpöä. Monilla ihmisillä kilpirauhanen ei kuitenkaan tuota hormoneja oikeaan tahtiin.

Joillakin ihmisillä kilpirauhanen on yliaktiivinen, mikä tarkoittaa, että ne tuottavat enemmän hormoneja kuin on tarpeen, ja joillakin ihmisillä kilpirauhasen vajaatoiminta tarkoittaa, että ne eivät tuota riittävästi kyseisiä hormoneja.

Koska kilpirauhasen tuottamat hormonit liittyvät niin läheisesti energiaan ja kasvuun, kilpirauhasen vajaatoiminta voi johtaa oireisiin, kuten painonnousuun, väsymykseen ja masennukseen tai alhaiseen mielialaan.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosointi voi olla vaikeaa, koska oireet voivat ilmaantua hitaasti, ja ne ovat myös useiden muiden vaivojen yleisiä oireita. On kuitenkin tärkeää diagnosoida kilpirauhasen vajaatoiminta mahdollisimman pian, sillä se voi johtaa korkeaan kolesterolipitoisuuteen ja valtimoiden tukkeutumiseen (koska kilpirauhanen vaikuttaa siihen, miten elimistösi käsittelee rasvaa).

Hoitamattomana tämä voi sitten mahdollisesti johtaa angina pectorikseen ja sydänkohtaukseen, joten on tärkeää testata kilpirauhasen vajaatoiminta, jos sinulla on oireita.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on tila, jossa kilpirauhanen ei tuota riittävästi hormoneja, ja tämä johtuu usein kilpirauhasen vaurioitumisesta. Vaurio voi johtua monesta asiasta, kuten syövästä, lääkityksestä tai omasta immuunijärjestelmästä.

Immunijärjestelmäsi suojelee kehoasi erittäin tehokkaasti haitoilta ja hyökkää vahinkoa uhkaavien vieraiden esineiden kimppuun. On kuitenkin olemassa useita tiloja, joissa immuunijärjestelmä erehtyy tunnistamaan omat solusi vieraiksi, haittaa aiheuttaviksi kokonaisuuksiksi ja hyökkää niiden sijaan niitä vastaan.

Tällaisia tiloja kutsutaan autoimmuunisairauksiksi, ja useat tällaiset sairaudet voivat johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Hashimoton tauti on yleisin autoimmuunireaktio, joka voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi johtua myös aiemmin käyttämistäsi lääkkeistä tai leikkauksista, jotka vaikuttavat kilpirauhaseen. Jos olet aiemmin kärsinyt kilpirauhasen liikatoiminnasta ja sinulle on annettu hoitoa, johon liittyy sivuvaikutuksia tai komplikaatioita, sinulle voi sen jälkeen tulla kilpirauhasen vajaatoiminta.

Koska kilpirauhasen vajaatoiminta on tila, jossa kilpirauhanen ei tuota riittävästi hormoneja, hoitoreitti tähtää näiden hormonitasojen täydentämiseen.

Kun sinulle on tehty verikoe, jolla on vahvistettu kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnoosi, voit aloittaa hoidon levotyroksiinilla. Tämä on synteettinen hormonilääkitys, joka nostaa tasojasi ja hoitaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita.

Jokainen tarvitsee hieman erilaisen annoksen levotyroksiinia, joten säännölliset verikokeet ovat tarpeen, kun aloitat hoidon. Kun oikea annos on saavutettu, verikokeet vähenevät vuosittain, jotta hormonitasojesi seuranta jatkuu.

Lääkkeet toimitettu seuraavana päivänä Eurooppalaiselta apteekilta

eumeds-illustration-1.svg
eumeds-illustration-2.png
eumeds-illustration-3.svg
  1. Valitse oikea hoito

    Tilaa tuotteet helposti ja vaivattomasti laajasta valikoimastamme - olitpa sitten lomamatkalla tai kotisohvalla.

  2. Suorita verkkokonsultaatio

    Nopeasti ja helposti hoituva verkkokonsultaatio on tärkeä osa prosessia ennen tuotteiden lähettämistä.

  3. Huomaamaton toimitus

    Teemme yhteistyötä yli 100 apteekin kanssa Euroopassa, jotka toimittavat ja lähettävät tuotteet sinulle huomaamattomassa pakkauksessa.

Lue lisää palvelustamme

Sinua auttamassa

Asiakaspalvelumme on käytettävissä maanantaista perjantaihin klo 9-16. Jos tarvitset kiireellistä apua, älä käytä tätä palvelua. Soita hätänumeroon  112 hätätilanteessa. Vieraile ohjeosastollamme