Korkea kolesteroli

Kolesteroli on rasvainen aine, joka voi kertyä valtimoiden seinämiin ja rajoittaa verenkiertoa. Korkea kolesterolipitoisuus aiheuttaa harvoin välittömiä oireita, mutta se voi hoitamattomana lisätä riskiä vakaviin terveysongelmiin myöhemmin.

Elämäntapamuutosten lisäksi korkean kolesterolipitoisuuden hoitoon on saatavilla runsaasti reseptilääkkeitä, joita voit tilata Scandinavian Medsiltä nopean ja luotettavan palvelumme avulla.

Loading data

Lisätietoja

Kolesteroli on rasvainen aine, joka saadaan syömästämme ruoasta ja jota maksa tuottaa. Kolesteroli sinänsä on tarpeellinen, sillä se muodostaa solukalvoja, auttaa hormonituotannossa ja auttaa ruoansulatuksessa. Mutta vaikka me kaikki tarvitsemme kolesterolia, on tärkeää, että meillä on enemmän hyvää ja vähemmän huonoa kolesterolia.

Kolesteroli voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan; suuren tiheyden lipoproteiiniin (HDL) ja matalan tiheyden lipoproteiiniin (LDL); eli hyvään ja huonoon. HDL-kolesteroli on hyvä, koska sen hiukkaset pyrkivät kuljettamaan kolesterolia pois elimistöstä (hyödyntämällä sitä uudelleen maksassa tai erittämällä sitä) ja vahvistavat näin sydämen terveyttä. LDL-kolesterolia pidetään huonona, koska hiukkasten tehtävänä on kuljettaa kolesterolia ja muita aineita kehon eri soluihin. Mitä enemmän aineita sen on kuljetettava, sitä enemmän hiukkasia tarvitaan, ja tämä voi johtaa verenkierron kasautumiseen. Korkea LDL-pitoisuus verenkierrossa johtaa diagnoosiin korkea kolesteroli.

Korkea "pahan" kolesterolin määrä veressä ei aiheuta itsessään mitään oireita, mutta se voi kuitenkin aiheuttaa myöhemmin lisää terveysongelmia, kuten sydänkohtauksen, angina pectoriksen, veritulpan ja aivohalvauksen. Optimaalinen LDL-pitoisuus olisi alle 5 mmol/l, ja kaikki tätä suuremmat pitoisuudet katsotaan korkeiksi. Jos tasosi ovat kuitenkin 7,8mmol/l tai korkeammat, kolesteroliarvosi ovat erittäin korkeat ja saatat vaarantaa terveytesi.

Korkea kolesteroli on pitkälti yhteydessä painoon, ruokavalioon ja liikuntaan. Jos siis olet ylipainoinen tai lihava, kolesteroliarvosi on todennäköisesti korkeampi, ja runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävät elintarvikkeet nostavat myös LDL-arvojasi. Tällaisia ovat esimerkiksi punainen liha, makkarat, juusto, kerma, voi, leivonnaiset, kakut ja keksit. Tupakointi on toinen tekijä, joka voi vaikuttaa kolesteroliin, mutta vähentämällä HDL-kolesterolin (hyvän kolesterolin) toimintaa sen sijaan, että se lisäisi huonon kolesterolin määrää.

Toinen asia, joka voi vaikuttaa hyvän ja huonon kolesterolin määrään, on naisten sukupuolihormoni estrogeeni, joka voi suojata LDL:ltä ja nostaa HDL:n määrää. Tämän vuoksi korkea kolesteroli on yleensä yleisempää miehillä ja harvinaisempaa nuorilla naisilla. Kun naisten estrogeenituotanto kuitenkin hidastuu ja lopulta loppuu, he voivat huomata kolesterolipiikin.

Ennaltaehkäisy on tietenkin parempi kuin hoito, joten on tärkeää ylläpitää terveellistä ruokavaliota ja elämäntapoja korkean kolesterolin torjumiseksi. Samalla kun vältät edellä mainittuja elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, sinun tulisi syödä kauraa, vihanneksia, papuja, sitrushedelmiä, soijaa ja pähkinöitä (suolaamattomia), jotka auttavat aktiivisesti vähentämään korkeaa kolesterolia. On myös tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja, mikä tarkoittaa tupakoimattomuutta ja säännöllistä liikuntaa.

Koska kolesterolitestit eivät ole rutiinitarkastuksia, sinun on syytä varmistaa, että käyt lääkärissä, jos elämäntapasi todennäköisesti aiheuttavat sinulle korkean kolesterolin riskin. Jos sinulla on korkea kolesteroli ja pelkkä elämäntapamuutos ei ole auttanut, meillä Scandinavian Medsillä on saatavilla hoitovaihtoehtoja, jotka voivat aktiivisesti alentaa kolesteroliasi ja vähentää riskiäsi sairastua uusiin terveyskomplikaatioihin.

Lääkkeet toimitettu seuraavana päivänä Eurooppalaiselta apteekilta

eumeds-illustration-1.svg
eumeds-illustration-2.png
eumeds-illustration-3.svg
  1. Valitse oikea hoito

    Tilaa tuotteet helposti ja vaivattomasti laajasta valikoimastamme - olitpa sitten lomamatkalla tai kotisohvalla.

  2. Suorita verkkokonsultaatio

    Nopeasti ja helposti hoituva verkkokonsultaatio on tärkeä osa prosessia ennen tuotteiden lähettämistä.

  3. Huomaamaton toimitus

    Teemme yhteistyötä yli 100 apteekin kanssa Euroopassa, jotka toimittavat ja lähettävät tuotteet sinulle huomaamattomassa pakkauksessa.

Lue lisää palvelustamme

Sinua auttamassa

Asiakaspalvelumme on käytettävissä maanantaista perjantaihin klo 9-16. Jos tarvitset kiireellistä apua, älä käytä tätä palvelua. Soita hätänumeroon  112 hätätilanteessa. Vieraile ohjeosastollamme