Korkeuspahoinvointi

Korkeuspahoinvointi, joka tunnetaan myös nimellä vuoristotauti, ilmenee, kun noustaan liian nopeasti korkealle ja hapenpuute aiheuttaa huonoa oloa, huimausta ja hengenahdistusta. Jos aiot matkustaa korkeisiin paikkoihin, muista torjua tämä sairaus tehokkailla lääkkeillämme.

Loading data

Lisätietoja

Korkeuspahoinvointi tunnetaan myös nimellä vuoristotauti, ja se on sairaus, joka iskee sairastuneisiin, kun he matkustavat suuriin korkeuksiin. Oireita ovat pahoinvointi, oksentelu ja ruokahaluttomuus sekä huimaus, päänsärky, hengenahdistus ja energian menetys. Oireet alkavat yleensä vuorokauden kuluessa korkeammalle saapumisesta ja häviävät, kun elimistö on sopeutunut.

Korkeuspahoinvointia on erilaisia, ja ne luokitellaan asteikolla. Akuutti vuoristotauti (AMS) on lievin muoto, ja siitä kärsivät (joita on paljon) ovat verranneet oireita krapulaan. Korkean paikan keuhkoödeema (HAPE) on vakavampi ja voi olla jopa hengenvaarallinen, koska siinä keuhkoihin kertyy nestettä. High Altitude Cerebral Edema (HACE) on vakavin ja uskomattoman vaarallinen; tällöin aivoissa on nestettä, ja se vaatii välitöntä lääkärinhoitoa.

Vähemmistö ihmisistä kokee vain lievimmän muodon jo luetelluista oireista. Jos kärsit jostakin vaikeasta muodosta, olet todennäköisesti sekava, tunnet puristusta rinnassa ja et pysty kävelemään, joten eri tasot on helppo erottaa toisistaan.

Kuten nimikin kertoo, tämä tila johtuu korkeista korkeuksista. Yleensä sen aiheuttaa liian nopea matkustaminen taivaalle, sillä ilmanpaine on alhaisempi ja happea on vähemmän saatavilla, mitä korkeammalle noustaan. Koska elimistösi on tottunut normaaliin ilmanpaineeseen, yhtäkkinen puute on liian suuri sopeutumisvaikeus, ja saat oireita, kuten pahoinvointia, huimausta ja hengenahdistusta. Keskeinen osa syytä on kuitenkin nousu; jos asut jo kohtalaisen korkealla, kehosi on tottunut siihen, joten hyvin vähän korkeammalle nouseminen ei todennäköisesti vaikuta sinuun.

Korkeuspahoinvointi voi vaikuttaa keneen tahansa sukupuolesta tai kuntotasosta riippumatta. Vaikuttavia tekijöitä ovat se, kuinka korkealle noustaan, kuinka nopeasti se tapahtuu ja missä korkeudessa nukutaan. Se voi riippua myös iästä, sillä nuoret ihmiset sairastuvat siihen todennäköisemmin. Jos sinulla on jokin perussairaus, se voi vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti sairastut korkeuspahoinvointiin, mutta se ei automaattisesti lisää todennäköisyyttä.

Jos aiot matkustaa korkealle, löydät hoitoja korkeuspahoinvoinnin hoitoon Scandinavian Medsistä. Asetatsolamidi ei ole vain tehokas helpotus oireisiin, vaan se voi myös ennaltaehkäistä korkeuspahoinvointia, kun elimistösi sopeutuu eri paineeseen ja korkeuteen.

Nopein tapa lievittää korkeuspahoinvointia on tietenkin palata matalammalle, jotta elimistö saa tarvitsemansa (ja tottuneen) hapen. Järjestetyillä matkoilla tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista, joten pidä silmällä varhaisia oireita ja ota lääkkeitä tarpeen mukaan.

Korkeuspahoinvoinnin välttämiseksi kiipeä korkeammalle hitaasti, jotta kehosi ehtii vähitellen sopeutua. Kun annat itsesi tottua vähennettyyn happipitoisuuteen vähitellen, vältyt äkillisesti alkavilta oireilta.

Jos sinulla alkaa esiintyä vakavia oireita, jotka eivät hellitä, ota yhteys hätäkeskukseen ja palaa matalammalle niin pian kuin se on turvallisesti mahdollista.

Kyllä, jos sinulla on vakavia oireita.

Lääkkeet toimitettu seuraavana päivänä Eurooppalaiselta apteekilta

eumeds-illustration-1.svg
eumeds-illustration-2.png
eumeds-illustration-3.svg
  1. Valitse oikea hoito

    Tilaa tuotteet helposti ja vaivattomasti laajasta valikoimastamme - olitpa sitten lomamatkalla tai kotisohvalla.

  2. Suorita verkkokonsultaatio

    Nopeasti ja helposti hoituva verkkokonsultaatio on tärkeä osa prosessia ennen tuotteiden lähettämistä.

  3. Huomaamaton toimitus

    Teemme yhteistyötä yli 100 apteekin kanssa Euroopassa, jotka toimittavat ja lähettävät tuotteet sinulle huomaamattomassa pakkauksessa.

Lue lisää palvelustamme

Sinua auttamassa

Asiakaspalvelumme on käytettävissä maanantaista perjantaihin klo 9-16. Jos tarvitset kiireellistä apua, älä käytä tätä palvelua. Soita hätänumeroon  112 hätätilanteessa. Vieraile ohjeosastollamme