PCOS (polykystisten munasarjojen oireyhtymä)

PCOS (polykystisten munasarjojen oireyhtymä) on sairaus, joka vaikuttaa naisiin ja heidän hormonitasoihinsa ja saa heidät tuottamaan normaalia enemmän mieshormoneja. Tämä tarkoittaa, että naisilla, joilla on tämä sairaus, ei useinkaan ole kuukautisia ja raskaaksi tuleminen voi olla vaikeaa.

Vaikka PCOS ei ole parannettavissa, Scandinavian Medsiltä on saatavissa tehokasta hoitoa, joka vähentää tai poistaa oireita.

Loading data

Lisätietoja

Polykystisten munasarjojen oireyhtymä (PCOS) on yleinen sairaus, joka vaikuttaa naisen lisääntymisjärjestelmään. Sairaus saa munasarjat suurentumaan ja niihin kehittyy useita nestetäytteisiä pusseja; sairauden nimestä huolimatta nämä pussit ovat follikkeleita, eivät kystia.

Follikkelit eivät ole haitallisia, mutta ne merkitsevät usein sitä, että munasarjat eivät pysty vapauttamaan munasolua, mikä estää ovulaation. Tämä tarkoittaa sitä, että PCOS:ää sairastavilla naisilla (joita arvellaan olevan noin 20 % naisista) on usein epäsäännölliset kuukautiset, hedelmällisyysongelmia ja vaikeuksia tulla raskaaksi.

PCOS aiheuttaa myös korkeat androgeenipitoisuudet (miespuoliset sukupuolihormonit) elimistössä. Nämä hormonit ovat vastuussa talirauhasista ja tyypillisesti "maskuliinisista" piirteistä, joten liiallinen androgeenien määrä voi johtaa rasvoittuvaan ihoon, akneen tai liialliseen karvankasvuun (erityisesti kasvoissa, selässä, rinnassa ja pakaroissa).

Tilasta ja sen yleisyydestä huolimatta sen tarkkaa syytä ei tunneta. Vaikka sitä ei täysin tunneta, polykystisten munasarjojen oireyhtymän uskotaan esiintyvän suvussa, ja sillä on vahva yhteys insuliiniin.

Monilla PCOS:stä kärsivillä on insuliiniresistenssi, jota heidän kehonsa yrittää kompensoida tuottamalla enemmän insuliinia. Tämä johtaa korkeisiin insuliinipitoisuuksiin, jotka voivat lisätä testosteronin kaltaisten hormonien tuotantoa ja toimintaa.

Toinen tekijä, joka voi lisätä elimistön tuottaman insuliinin määrää, on ylipaino tai lihavuus. Tämä yhteys toimii kuitenkin myös toisinpäin, minkä vuoksi monet PCOS:ää sairastavat naiset huomaavat painonnousua.

PCOS ei ole parannettavissa, mutta oireet ovat hoidettavissa useilla eri tavoilla (jokaisen oireen mukana tulee eri hoitovaihtoehto).

Elämäntapamuutokset ovat yleensä ensimmäinen keino. Terveellinen syöminen ja säännöllinen liikunta voivat auttaa palauttamaan painonnousun ja parantamaan elimistön insuliinitasoja.

Pcos-oireisten naisten hoidossa käytetään myös useita lääkkeitä eri oireisiin, joita voi esiintyä (kaikki PCOS-oireet eivät ilmene kaikilla PCOS-oireisilla naisilla). Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset (tai niitä ei tule ollenkaan), ehkäisypillerit voivat auttaa niiden edistämisessä. Ehkäisypillerit, kuten Dianette ja Clairette, ovat yleensä suositeltava valinta, sillä ne ovat antiandrogeeneja, joten ne hoitavat myös aknea ja liiallista karvankasvua (hirsutismia).

hedelmällisyysongelmat ovat monien PCOS-diagnoosin saaneiden naisten huolenaihe, mutta onneksi suurin osa PCOS:ää sairastavista naisista voi hoidon avulla tulla raskaaksi. Klomifeeni on lääkitys, joka edistää kuukausittaista ovulaatiota ja voi auttaa naisia tulemaan raskaaksi.

Metformiini on toinen PCOS:n hoitoon käytetty lääkitys, vaikka sitä käytetäänkin "off-label". Tämä tarkoittaa sitä, että lääkkeellä on valmistuslupa tyypin 2 diabeteksen hoitoon, mutta sitä määrätään PCOS:n hoitoon sen tehokkuuden vuoksi. Säännöllisten kuukautisten edistämisen lisäksi metformiini voi myös stimuloida ovulaatiota ja pienentää keskenmenon riskiä.

Oireisiin, kuten akneen ja hirsutismiin, on saatavilla useita paikallisia hoitovaihtoehtoja (sekä reseptivapaita että reseptilääkkeitä) sekä tablettivaihtoehtoja.

Lääkkeet toimitettu seuraavana päivänä Eurooppalaiselta apteekilta

eumeds-illustration-1.svg
eumeds-illustration-2.png
eumeds-illustration-3.svg
  1. Valitse oikea hoito

    Tilaa tuotteet helposti ja vaivattomasti laajasta valikoimastamme - olitpa sitten lomamatkalla tai kotisohvalla.

  2. Suorita verkkokonsultaatio

    Nopeasti ja helposti hoituva verkkokonsultaatio on tärkeä osa prosessia ennen tuotteiden lähettämistä.

  3. Huomaamaton toimitus

    Teemme yhteistyötä yli 100 apteekin kanssa Euroopassa, jotka toimittavat ja lähettävät tuotteet sinulle huomaamattomassa pakkauksessa.

Lue lisää palvelustamme

Sinua auttamassa

Asiakaspalvelumme on käytettävissä maanantaista perjantaihin klo 9-16. Jos tarvitset kiireellistä apua, älä käytä tätä palvelua. Soita hätänumeroon  112 hätätilanteessa. Vieraile ohjeosastollamme