Altistumista edeltävä ennaltaehkäisy (PrEP)

Pre-exposure prophylaxis (PrEP) on hoito, jota käytetään ihmisen immuunikatovirukselta (HIV) suojautumiseen. Kun tätä ennaltaehkäisevää lääkettä otetaan päivittäin, se voi suojata HIV-negatiivisia henkilöitä taudilta, vaikka heillä olisi muuten suuri riski sairastua siihen.

Tilaa hoitomme ennen suojaamatonta seksiä, jotta suojaudut tehokkaasti tartunnalta.

Kerrothoidot ovat tehokkaita.
Loading data

Lisätietoja

Pre-exposure prophylaxis (PrEP) tarkoittaa sitä, että se suojaa infektiolta ennen sen kanssa kosketuksiin joutumista. Tätä lääkitystä käytetään HIV:n ehkäisyyn ihmisillä, joita pidetään suuressa riskissä olevina mutta jotka ovat tällä hetkellä HIV-negatiivisia. Se eroaa PEP-lääkkeestä (post-exposure prophylaxis), joka otetaan virukselle altistumisen jälkeen. Vertailukohtana voisi olla ehkäisypillerin ja aamun jälkiehkäisypillerin välinen ero; molemmat ovat ehkäiseviä toimenpiteitä, mutta toinen otetaan ennen tekoa ja toinen sen jälkeen.

PrEP on osoittautunut menestyksekkääksi lääkkeeksi, jonka ehkäisyaste on jopa 92 prosenttia, kun sitä käytetään oikein. Syy siihen, että tämä on niin tärkeää, on se, että HIV (ihmisen immuunikatovirus) voi olla julma tauti, joka hyökkää immuunijärjestelmän soluja vastaan. Ajan myötä tämä vaurio voi muuttua vakavammaksi ja jättää kehosi heikoksi vakaville infektioille ja syöville. Jos HIV-infektio muuttuu niin vakavaksi, että immuunijärjestelmäsi vaurioituu erittäin pahasti, tämä on merkki siitä, että infektio on siirtynyt kaikkein raskaimpaan vaiheeseensa; AIDSiin (hankittu immuunipuutosoireyhtymä).

Jos olet saanut HIV-tartunnan (ja tullut HIV-positiiviseksi), elät sen kanssa ikuisesti, sillä ihmiskeho ei koskaan pääse viruksesta kokonaan eroon (edes hoidon avulla). Sinulla ei kuitenkaan välttämättä ole oireita pitkään aikaan, tauti on hallittavissa, ja jotkut ihmiset elävät koko elämänsä ilman, että HIV:stä tulee koskaan AIDSia.

Hiv-virusta esiintyy yksinomaan ihmisen veressä, siemennesteessä, siemennestettä edeltävässä nesteessä, peräsuolinesteessä, emätinnesteessä ja rintamaidossa. Se voi siis tarttua vain suojaamattomassa seksissä (erityisesti anaali-, mutta myös emätinseksissä), jakamalla neuloja, ruiskuja ja muita huumevälineitä sekä satunnaisesti äidistä lapseen raskauden aikana. Vaikka tartunnan saaneen henkilön hiv olisi edennyt aids-vaiheeseen, se voi silti tarttua vain hiv:nä. AIDS ei voi siirtyä eteenpäin, vaan se kehittyy elimistössä ajan myötä.

Kun HIV-virus on elimistössäsi, se kiinnittyy soluihisi, lisääntyy ja tuhoaa ne. PrEP-lääkkeet sisältävät samoja vaikuttavia aineita kuin hiv-positiiviset lääkkeet, jotka toimivat esteenä hiv-infektion ja elimistösi solujen välillä. Jos siis joudut kosketuksiin viruksen kanssa, lääke tappaa sen ennen kuin se ehtii tarttua siihen.

Lääkkeen Emtricitabine Tenofovir tehoaminen kestää tyypillisesti 7-20 päivää, mutta sen jälkeen sen pitäisi suojata sinua onnistuneesti hiv-tartunnalta. Jos olet huolissasi siitä, että sinulla saattaa olla tartunta

Osta PrEP UKOsta PrEP verkossa
EmtrisitabiinitabletitTenofoviiritabletit
AIDSin ehkäisyyn tarkoitetut lääkkeetHIV:n ehkäisyyn tarkoitetut lääkkeet
EsialtistumisprofylaksiaHiv/aidsin ehkäisy

PrEP-lääkitys tulisi ottaa päivittäin pitkäaikaisen suojan saamiseksi HIV:tä vastaan, mutta sitä voidaan käyttää myös vain ennen ja jälkeen seksin. Lääkettä suositellaan vain niille, jotka ovat tällä hetkellä HIV-negatiivisia, mutta joiden katsotaan olevan suuressa riskissä saada tartunta.

Viruksen tartuntatavan vuoksi anaaliseksiä harrastavat ovat suurimpia riskiryhmiä, erityisesti ne, jotka saavat sitä. Joten miehet, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa (erityisesti ne, joilla on useita kumppaneita käyttämättä suojaa), ovat suuressa vaarassa, erityisesti mies, joka on reseptiivinen (ns. "bottoming") eikä insertiivinen (ns. "topping").

Riski on suuri myös, jos harrastat seksiä alueella, jossa hiv on yleinen (kuten Saharan eteläpuolisessa Afrikassa), tai jos harrastat seksiä jonkun kanssa, joka asuu tai asui siellä. Tämän seurauksena mustat afrikkalaiset ovat alttiimpia taudille seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Seksityöntekijät ovat myös suuremmassa vaarassa (seksikumppaneiden määrän vuoksi), samoin kuin naiset, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa ja jotka ovat harrastaneet seksiä miesten kanssa. "Kemoseksi" on toinen toiminta, joka lisää hiv-riskiä (seksiä tiettyjen huumeiden avulla), samoin kuin huumeiden käyttö yleensä (erityisesti neulojen jakaminen).

Ennen kuin aloitat PrEP-hoidon, sinun on tehtävä testit, joilla varmistetaan, että olet HIV-negatiivinen, ja voit aloittaa hoidon heti.

Lääkkeet toimitettu seuraavana päivänä Eurooppalaiselta apteekilta

eumeds-illustration-1.svg
eumeds-illustration-2.png
eumeds-illustration-3.svg
  1. Valitse oikea hoito

    Tilaa tuotteet helposti ja vaivattomasti laajasta valikoimastamme - olitpa sitten lomamatkalla tai kotisohvalla.

  2. Suorita verkkokonsultaatio

    Nopeasti ja helposti hoituva verkkokonsultaatio on tärkeä osa prosessia ennen tuotteiden lähettämistä.

  3. Huomaamaton toimitus

    Teemme yhteistyötä yli 100 apteekin kanssa Euroopassa, jotka toimittavat ja lähettävät tuotteet sinulle huomaamattomassa pakkauksessa.

Lue lisää palvelustamme

Sinua auttamassa

Asiakaspalvelumme on käytettävissä maanantaista perjantaihin klo 9-16. Jos tarvitset kiireellistä apua, älä käytä tätä palvelua. Soita hätänumeroon  112 hätätilanteessa. Vieraile ohjeosastollamme